Cotton+Gots

VANLIGA FRÅGOR / FAQ

Här får du svar på alla vanliga frågor kring ekologiska/hållbara kläder, material etc. Vi informerar vi om våra köp- och betalningsvillkor, leveranstider etc under rubriken Kundservice. Vi tillämpar trygg e-handel med SEBs lösningar DIBS och Svea webpay vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss.

Vad är ekologiska kläder?

Det finns olika nivåer och tillämpningar kring vad ett ekologiskt/hållbart plagg är. Det beror på vilket tyg/garn som använts, om t ex bomullen är ekologiskt odlad och hur tillverknings- och infärgningsprocessen ser ut. Även processer som bygger på återanvändning kan ses som ekologiskt hållbart. Processer finns nu som kan återvinna bomullsfiber och andra fibrer, och göra nya plagg, liksom att man kan återvinna från PET-flaskor. Det finns också forskning som utvecklat möjlighet att tillverka plagg (viskos-lyocell) från skog, vilket innebär att vi kan skörda och tillverka materialet här i Sverige.


Varför välja ekologiska kläder?

Du väljer ett plagg som innehåller inga eller ett minimum av kemikalier och är tillverkat på ett hållbart sätt, med social hänsyn tagen i produktionen. Både vår egen kollektion som är sydd i Sverige och våra leverantörer (som i flera fall syr i Europa) är bra exempel på det. Vår leverantör av kashmirtröjor arbetar med ull från Mongoliet och har även produktionen där med social hänsyn tagen.

Plagget är av mycket hög kvalitet och håller länge. Materialet är mjukt och härligt, oavsett om du väljer bomull, silke, ull, bambu eller Lyocell-Tencel. Om du väljer något plagg från oss så får du också en vacker design.


Vad är ekologisk bomull?

Ekologisk bomull är bomullsväxter som odlas på ett miljövänligt sätt utan bekämpningsmedel och som inte utsätts för kemikalier inom textilindustrin. Den ekologiska bomullen står för en mycket liten andel av den totala bomullsproduktionen, men andelen ökar och idag finns odlingar med ekologisk bomull i bland annat Peru, Indien och några länder i Afrika.


GOTS
Global organic textile standard.

Är en internationell märkning för tyg och ställer krav på att tyget ska innehålla minst 95% ekologiskt material samt att miljömässigt och socialt ansvar tagits vid produktionen. Många av våra plagg är GOTS och hela vår egen kollektion.

Hampa

Hampa är en tålig växt som kan växa på näringsfattiga jordar och behöver därmed inte heller så mycket vatten som  t ex bomull. Tyget är slitstarkt och ger en skön känsla mot huden, känns svala på sommaren och värmer på vintern.  Hampa växer som ogräs, klarar de flesta parasitangrepp och behöver inga konstgjorda gödnings- eller bekämpningsmedel. Rötterna går djupare än de flesta kommersiella grödor och binder marken vilket förhindrar jorderosion. Hampan tillför jorden näringsämnen och man kan odla hampa år efter år på samma marker utan att växla gröda.

Fair Trade, Fair Wear
Genom Fairtrade får odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom tillgång till en internationell marknad och en möjlighet till ökad försäljning. Kriterierna ställer krav på lönenivån och sätter ett garanterat minimipris för produkten, därtill långsiktiga handelsrelationer och avtal mellan producent och köpare. Kriterierna reglerar också arbetsvillkoren för anställd arbetskraft, med avseende på de anställdas säkerhet och hälsa.

Fair Wear Foundation (FWF) är en oberoende, icke-vinstdrivande organisation som arbetar med företag  och producenter för att förbättra arbetsvillkoren inom textilindustrin.

FWF’s 80 medlemsföretag representerar mer än 120 märken, och är baserad i sju europeiska länder; medlemsprodukter säljs i över 20,000 detaljhandelsföretag i mer än80 länder.. FWF är aktiva i 15 produktions  länder i Asien, Europa och Afrika.

FWF följer de förbättringar som görs av företagen organisationen arbetar med. Och  genom att dela expertis, social dialog och starka industrirelationer, så kan FWF öka effektiviteten i de åtgärder företagen gör. 

Lyocell (Tencel®)

Lyocell är ett material som tillverkas av cellulosa (träfiber). Lyocell bearbetas med ”snällare” kemikalier i ett slutet system och med mindre energiåtgång. Därmed kan man återvinna det mesta av kemikalierna i stället för att släppa ut det med spillvattnet. Tyget är 100 procent biologiskt nedbrytbart och kan tillverkas i allt från silkesliknande tyger till denim. Det är ett starkt och tvättåligt tyg med liten risk för krympning. Kläderna är hudvänliga med god förmåga att transportera fukt.

Naturgummi

Utvinns direkt från träd, vilket innebär att det är en förnybar råvara. Tillverkning med användande av naturgummi är betydligt mindre engergikrävande än användande av annat gummi.